Wat is emotioneel rekruteren? Wel, het betekent dat je mensen zoekt die de visie, missie en waarden van de organisatie en het team onderschrijven. Hun persoonlijke waarden matchen met de organisatiewaarden. Ze geloven erin en willen er mee hun schouders onder zetten.

Gast blog door Protime Recruitment Specialist Hannah Tits
 

Het is niet moeilijk voor te stellen dat een succesvolle aanwerving vooral heel wat voordelen heeft voor een bedrijf. We zetten er enkele op een rij:

  • Werknemers die zich verbonden voelen met de waarden van een bedrijf zijn vaak gelukkig in hun werk en zullen zich daarom meer inzetten.
  • Je neemt mensen aan omdat ze een bepaald talent, een bepaalde persoonlijkheid of houding hebben, niet omdat ze een bepaalde vaardigheid of diploma hebben.
  • Je neemt mensen aan voor de lange termijn: je vult er niet enkel (en alleen) een vacature mee. Je recruteert, hopend dat de persoon in kwestie een lange carrière in je bedrijf zal hebben en gedurende vele jaren een toegevoegde waarde kan zijn.

Zo! Nu je een beter beeld hebt van de voordelen, volgen hier enkele tips om je aanwervingsproces te verbeteren😉

1/ Zorg ervoor dat je bedrijfswaarden duidelijk zijn

Om de juiste mensen voor je bedrijf aan te trekken, moet je kunnen zien of de waarden van je organisatie overeenkomen met die van je kandidaten.

Wees ook niet bang om je waarden om de zo veel jaar aan te passen. Ze hoeven dus niet in steen gebeiteld te zijn. In plaats daarvan moeten ze kunnen evolueren om de cultuur van het bedrijf te weerspiegelen in de realiteit van een voortdurend veranderende wereld.

Op die manier kan ze echt gebruiken als een krachtig instrument voor je werving. "Bij Protime nemen we dit onderwerp uiteraard ernstig", legt Hanna Tits, Recruitment Specialist in het HR-team van Protime, uit.

"Zozeer zelfs dat we een wetenschappelijke studie aan het uitvoeren zijn om uit te vinden wat het 'Protime DNA' werkelijk is. Wij kijken uit naar de resultaten, aangezien dit ongetwijfeld een interessante invalshoek voor onze aanwerving zal zijn."

2/ Kan als recruiter je bedrijf (en de waarden) door en door en ga bewust om met de realiteit van de teams

Natuurlijk kost dat tijd, maar het is het zeker waard. Hoe je dat doet? Enkele voorbeelden:

  • Neem deel aan bedrijfsevenementen,
  • Zorg dat je eerst een gesprek hebt met de aanwervingsmanager voor elke vacature om te weten te komen wat er in het team leeft,
  • Luister naar andere werknemers om erachter te komen waarom zij graag voor je bedrijf werken,
  • Ga na hoe de waarden, missies en visie van de onderneming binnen de organisatie beleefd worden,
"Na een interview vind ik het leuk als kandidaten me zeggen dat ik erin geslaagd ben mijn enthousiasme over Protime over te brengen en dat het oprecht overkomt. Ik ben ervan overtuigd dat ik dit alleen kan doen omdat ik zelf sta voor onze waarden en er trots op ben een Protime-medewerker te zijn. Zoals wij bij Protime zeggen: ‘The best way to recruit a Protimer, is by a Protimer.’ "
Hanna Tits
Recruitment Specialist in het Protime HR team

3/ Probeer de kandidaat echt te leren kennen tijdens het gesprek, in plaats van te focussen op bepaalde kennis of diploma's

Dat kan je doen op verschillende manieren, bijvoorbeeld:

  • Stel vragen over het gedrag van de kandidaat in bepaalde situaties, vraag om situaties uit het verleden te beschrijven als voorbeelden.
  • Vraag achter de waarden van de kandidaat zelf, wat hij/zij belangrijk vindt. Dan kan je samen bekijken of dat strookt met de waarden van het bedrijf.
  • Aarzel niet om ook iets over jezelf te vertellen. Dat kan een band scheppen met de kandidaat, waardoor hij/zij zich meer op zijn/haar gemak voelt en meer zichzelf kan zijn in het gesprek.

Dan is het aan het buikgevoel van de Recruiter om de match te maken. Voel je het of voel je het niet? Daarbij kan je jezelf vragen stellen als: zou dit de eerste werknemer zijn die ik zou aanwerven, mocht ik zelf een bedrijf starten? Zou ik met deze kandidaat nog uren verder kunnen praten (op café bijvoorbeeld 😉)?

Written by: Hannah Tits
Recruitment Specialist