Vooroordelen, da’s oordelen voordat je iets echt weet. Vooroordelen zijn vaak ook vervelend. En al helemaal als je ‘s avonds aan de toog van een café tegen die vooroordelen moet vechten. Peter s’Jongers, voormalig CEO (en huidig voorzitter van de Raad van Bestuur) en mede-oprichter van Protime maakt het regelmatig mee. "Ik krijg zo vaak de vraag “Hoe kan je van een bedrijf dat tijdregistratie in de markt zet nu een groeibedrijf maken? Da’s toch iets van lang vervlogen tijden?”.” Deze keer luisterden we mee met z’n betoog met als doel: de vooroordelen voor eens en altijd ontkrachten.

Tijdregistratie_geenfossiel

Tijdregistratie is geen fossiel uit het verleden

Tijdregistratie is brandend actueel. Verre van een fossiel. Zo zijn 70% van de bedrijven die vandaag klant worden bij Protime, “toetreders tot de markt”. Bedrijven die voordien nog niet aan tijdregistratie deden. En nee, het zijn niet allemaal productieomgevingen met arbeiders. Van die nieuwe klanten zijn 50% kenniswerkbedrijven die meer en beter willen inzetten op flexibel werk. De andere helft zijn bedrijven die zich willen professionaliseren.

Dat vooroordeel heeft natuurlijk ergens wel zijn wortels. Na de industriële revolutie ontstond de vraag naar tijdregistratie. Mensen moesten per gewerkte uur uitbetaald kunnen worden. Tijdregistratie kreeg een heel andere dimensie toen glijtijden hun intrede deden. Glijtijd was een eerste vorm van flexibiliteit waarbij je binnen vooraf gedefinieerde kerntijd moe(s)t werken, en de uren ervoor en erna waar je flexibel in bent. Maar die glijtijd werd (en wordt) vaak nog uitgehold, waarbij het een kwestie van het opsparen van minuten is om aan een vrij uur te komen.

 

Tijdregistratie_technologievoorflexibelwerken

Technologie voor meer flexibiliteit

Maar daar sta je dan, op café, dat vooroordeel te ontkrachten. Want nee, dat is niet wat Protime voor ogen heeft met tijdregistratie. Protime wil tijd waardevol maken door technologie aan te reiken die mensen en bedrijven flexibeler kunnen laten werken, mensen tools aanreiken om zelfsturend(er) te zijn. We willen juist bedrijven laten zien dat je mensen niet moet controleren. Maar dat je vooral vertrouwen in je mensen moet hebben en hen faciliteren in hun werk en leven. Want werk, dat moet je afstemmen op je leven.

Peter: “We bieden de basis voor flexibiliteit, een manier om te monitoren. En dat is onze meerwaarde. We zijn een hartslagmeter voor de werkprestaties van mensen. Als je gaat sporten heb je toch ook je hartslagmeter aan? Of misschien registreer je met een of andere app jouw prestaties."

Peter s'Jongers CEO Protime
"Waarom zijn de Fitbits, en Strava’s van deze wereld zo populair? Omdat mensen graag inzicht krijgen in wat ze doen. Als mijn hartslag te hoog is, vertraag ik bij het lopen. Toen ik versnelde, verzuurden m’n spieren: werkpuntje voor volgende keer. Die inzichten vinden we doodnormaal. Maar wordt het een werkmonitor, krijgt dat ineens een naar kantje. Gek toch?”
Peter s'Jongers
Tijdregistratie_concreetvoorbeeld

Een concreet voorbeeld

Neem nu de creatieveling die 60u per week werkt. Waarom doet die dat? En heeft die persoon op dat moment wel nog een privéleven? Waarschijnlijk niet, maar doet die dat onder de druk. Of kan die zelf niet goed afbakenen waar de grens ligt? We moeten ons de vraag stellen of anderen niet mee moeten waken over de gezondheid van iemand? En wat als diezelfde creatieveling maar 20u creatief is? Moet er dan niet gekeken worden of een collega niet tot over zijn oren in het werk zit en erg graag wat projecten zou willen overdragen?

Tijdregistratie anders bekeken.

2 inzichten om te onthouden:

  • Bedrijven durven soms niet kiezen voor tijdregistratie uit angst voor de reactie van hun medewerkers. Dan is het absoluut noodzakelijk om je oor te luister te leggen bij je personeel en hen echt de vraag te stellen. Wat zien jouw werknemers als de perfecte balans tussen privé en werk? Maak afspraken en gebruik de metafoor van de hartslagmeter in je communicatie.
  • Tijdregistratie helpt om die afspraken te toetsen aan de realiteit. Want als een werknemer te veel werkt, dan komt die de afspraak niet na. Misschien heeft die te veel hooi op z’n vork moeten nemen, of is ie niet goed in het afbakenen van zijn grenzen. Te lang pieken kan resulteren in ongenoegen over de werkdruk, of die persoon kan afstevenen op een burn-out. 

 

Overtuigd en wil je meer weten over tijdregistratie?
Written by: Isabelle Fassin
International Field Marketeer